Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η Τουρκία επιμένει στα σχέδια κατασκευής πυρηνικών σταθμών

Η Τουρκία επιμένει στα σχέδια κατασκευής πυρηνικών σταθμών

Παρά τον πυρηνικό εφιάλτη που ζει η Ιαπωνία η Τουρκία τηρεί πιστά το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων. Την ώρα όμως που η κυβέρνηση λέει ότι πληρούνται τα στάνταρντ ασφαλείας οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία...
βρίσκουν την Τουρκία στην τελική ευθεία για την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού εργοστασίου. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του έτους στο νότο της χώρας στην περιοχή Άκκουγιου υπό την εποπτεία της ρωσικής εταιρίας Ροζατόμ.
Πριν από περίπου 40 χρόνια μια επιτροπή ειδικών έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του σταθμού. Από τότε όμως πολλά έχουν αλλάξει, λέει ο πολιτικός μηχανικός και καθηγητής Τόλγκα Γιαρμάν, ο οποίος ήταν μέλος της επιτροπής αυτής. Σήμερα πιστεύει ότι η απόφαση θα πρέπει να επανεξεταστεί: «Πριν από μερικά χρόνια είπα ότι το εργοστάσιο δεν πρέπει α κατασκευαστεί διότι είναι άγνωστες οι συνέπειες του έργου στον τουρισμό και την παραγωγή φρούτων και λαχανικών στην περιοχή. Πριν εξεταστούν προσεκτικά οι συνέπειες δεν θα πρέπει να ξεκινήσει το έργο. Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι η περιοχή Άκκουγιου είναι σεισμογενής διότι βρίσκεται πάνω σε τεκτονική πλάκα. Επιπλέον η υψηλή θερμοκρασία της θάλασσας στη Μεσόγειο δεν είναι κατάλληλη έτσι ώστε να ψύχονται σωστά οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου».
Υπό αμφισβήτηση και το πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη
Το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο θα κατασκευαστεί, σύμφωνα με τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνηση στη Σινώπη, την βορειότερη πόλη της χώρας. Εκεί η πιθανότητα ενός σεισμού είναι μικρή επιχειρηματολογούν οι αρμόδιοι. Οι διαπραγματεύσεις με τους ιάπωνες κατασκευαστές δεν έχουν ωστόσο ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί η άδεια από την πλευρά των ειδικών, πολλοί από τους οποίους πιστεύουν ότι ούτε η Σινώπη κατάλληλη για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού.
Δεν κλείνουμε την πόρτα στην πυρηνική ενέργεια
Ο Τούρκος ειδικός σε ζητήματα πυρηνικής ενέργειας Νετσντέτ Παμίρ υποστηρίζει ότι υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις: όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλιακή και αιολική, αλλά και η εκμετάλλευση των αποθεμάτων άνθρακα. Υπογραμμίζει όμως ότι στην προσπάθεια επίλυσης ενεργειακών ζητημάτων δεν θα πρέπει να αποκλείεται εξ αρχής η πυρηνική ενέργεια. Αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις: «Είμαστε μηχανικοί. Εξετάζουμε συνεπώς όλα τα πιθανά σενάρια. Λέγεται ότι οι αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς είναι καλύτεροι. Στην τελική απόφαση θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι κίνδυνοι ενός τέτοιου εγχειρήματος. Αν βρεθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματα και συμφωνούν όλοι τότε γιατί να κλείσουμε την πόρτα στην ατομική ενέργεια; Υπό τις παρούσες συνθήκες και προϋποθέσεις ωστόσο δεν συμφωνώ με την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων».
Basak Özay / Στέφανος Γεωργακόπουλος (Deutsche Welle)-tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου