Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Πώς Να Απολυθείς Και Να Μην Τρελαθείς

Πώς Να Απολυθείς Και Να Μην Τρελαθείς

Η κατά συρροήν απολυμένη Αθηναϊς Νέγκα συντάσσει τους κανόνες της απόλυσης

Ο μιντιάς είναι σαν τον ηθοποιό ή τον πλανόδιο κλαρινοπαίχτη. Όλο για δουλειά ψάχνεις, οπότε, αν έχεις ταλαιπωρηθεί στο σκληρό κόσμο των ΜΜΕ, έχεις δικαίωμα να λες πως είσαι ειδικός στην απόλυση και στην τέχνη τού να επιβιώνεις όταν μένεις ξεκρέμαστος.
Μια απόλυση μοιάζει πολύ με...
ένα χωρισμό. Είναι σαν να σε παρατάνε. Μπορείς να παρακαλέσεις και να κλάψεις ή να δεχτείς την κατάσταση σαν κυρία. Όμως υπάρχει μια βασική διαφορά: Αν σε αφήσει η γκόμενα ή ο αρραβωνιαστικός σου, αν σε παρατήσει η γυναίκα σου ή ο άντρας της ζωής σου, το ρίχνεις στην εργασιοθεραπεία, που είναι το καλύτερο βάλσαμο για να συνέλθεις από τις περισσότερες καταστροφές. Πού το ρίχνεις, όμως, αν δεν έχεις πια εργασία; Οι δέκα κανόνες που ακολουθούν δεν έχουν σκοπό να σου εξηγήσουν πώς να γίνεις ο καλύτερος στη δουλειά σου, ώστε να μη σου δείξουν ποτέ την έξοδο. Αντιθέτως: Σκοπό έχουν να σε προετοιμάσουν κατάλληλα, προκειμένου να δεχτείς το αναπόφευκτο. Και να επιβιώσεις με το κεφάλι ψηλά.
Κανονας 1ος
Από τη στιγμή που θα σου πουν «συγχαρητήρια, προσλαμβάνεσαι» θεώρησε τον εαυτό σου απολυμένο. Διότι όπως λέει ο…
Κανονας 2ος
Καμία δουλειά δεν είναι για πάντα. Εκτός αν δουλεύεις στο Δημόσιο (αν και ούτε αυτό είναι σίγουρο πια). Μην υπολογίζεις ότι θα αναπτυχθείς μαζί με την εταιρεία, ότι θα ανθήσεις ως άνθρωπος και ως προσωπικότητα και ότι κάποτε θα γίνεις πρόεδρος στη θέση του προέδρου. Όπως εσύ αντιπαθείς κατά βάθος το αφεντικό σου, έτσι και το αφεντικό σου σε αντιπαθεί. Κάθε Χριστούγεννα εύχεται να πάθεις ηλεκτροπληξία, ώστε να μη χρειαστεί να σου καταβάλει το δώρο – εκτός, βέβαια, αν είναι παλαιοκομμουνιστής ή άγιος.
Κανονας 3ος
Ποτέ μη δημιουργείς υποχρεώσεις που προϋποθέτουν ότι για να αντεπεξέλθεις πρέπει πάντα να έχεις δουλειά. Ο εργοδότης σου θέλει να μείνεις σε ακριβό διαμέρισμα, να κάνεις κουτσούβελα και να πάρεις αυτοκίνητο με δόσεις, ώστε να τρέμεις την απόλυση (που, είπαμε, είναι βέβαιη κατάληξη) και γι’ αυτό να δουλεύεις σαν σκυλί.
Κανονας 4ος
Μάθε να διακρίνεις το κακό. Υπάρχουν σημάδια: Αργούν να σε πληρώσουν, υπάρχει γκρίνια στη δουλειά, δεν αναπτύσσεται η επιχείρηση… Αν βλέπεις πως τα πράγματα πάνε άσχημα, μην το συζητάς με κανέναν, μη σπέρνεις φήμες και κουτσομπολιά. Ο σοβαρότερος επαγγελματίας είναι ο κουλ επαγγελματίας. Φαντάσου πως το αίμα σου είναι ψυχρό σαν του φιδιού – και άσε τις υστερίες καιτα κουτσομπολιά για τις κατίνες του γραφείου.
Κανονας 5ος
Αγόραζε ρούχα που θα σε βοηθήσουν να είσαι καλοντυμένος όταν θα έχεις χάσει τη δουλειά σου και θα ψάχνεις την επόμενη. Πάρε ένα κοστούμι. Μην παίρνεις μόνο φορέματα για να πας στα μπουζούκια, αγόρασε και κάτι που θα μπορείς να φορέσεις σε ένα επικείμενο ίντερβιου. Ο καλοντυμένος δε μένει για πολύ καιρό άνεργος.
Κανονας 6ος
Μη δένεσαι με τους ανθρώπους της δουλειάς. Μη νομίζεις, ούτε για ένα λεπτό, πως ο εργοδότης σου είναι το κολλητάρι σου, μην κάνεις κουμπαριές με το διευθυντή σου. Λέγε πάντα μισές αλήθειες για τα προσωπικά σου δε θέλεις να ξέρουν πως ο άντρας σου σε κερατώνει. Στον ανταγωνιστικό, σκληρό κόσμο της αγοράς εργασίας, αυτές οι σχέσεις αποτελούν γνωριμίες περιστασιακές. Μην καλείς στο σπίτι σου συναδέλφους – πήγαινε στα δικά τους, αν σε καλούν, αλλά μην έχεις την ψευδαίσθηση πως κάτι δυνατό σας δένει. Κράτα την κοινωνική σου ζωή ξεχωριστή, διαφορετικά όλη μέρα θα βλέπεις τις ίδιες φάτσες. Αν η δουλειά σου απαιτεί κάποιο είδος κοινωνικότητας, προσπάθησε να κυκλοφορείς με ανθρώπους από την πιθανή επόμενη δουλειά σου. Επένδυσε σε γνωριμίες στο χώρο που θα σε βοηθήσουν όταν μείνεις άνεργος. Και ποτέ μη γεμίζεις το γραφείο σου με προσωπικά, αγαπημένα σου αντικείμενα. Ό,τι έχεις πρέπει να μπορείς να το μαζέψεις σε τριάντα δευτερόλεπτα – εκτός αν θέλεις να ζήσεις τη στιγμή που όλοι θα σε λυπούνται, κι εσύ θα μαζεύεις τα μπογαλάκια σου.
Κανονας 7ος
Μη χρησιμοποιείς ποτέ το σεξ για να κρατήσεις τη δουλειά σου. Δεν είμαστε στα 80s. Σεξ υπάρχει παντού, οπότε μην πιστεύεις πως, αν κάτσεις στο αφεντικό σου, θα κρατήσεις τη δουλειά σου την περίοδο που γίνονται περικοπές. Κανείς δε σε σέβεται περισσότερο και δε σε σώζει επειδή απλώς του κάθεσαι. Αν είναι να πουλήσεις το κορμί σου, κάν’ το για μετρητά.
Κανονας 8ος
Τη στιγμή που θα σε πετάξουν στο δρόμο, μη δείξεις ότι στεναχωρήθηκες. Η εμφανής στεναχώρια του εργαζόμενου εξοικειώνει τον προϊστάμενο με το σαδισμό και του δίνει ευχαρίστηση.
Κανονας 9ος
Δες την απόλυσή σου ως λύτρωση. Πάνω από τις μισές φορές που έχασα τη δουλειά μου δεν έφταιγα, στις υπόλοιπες –που έφταιγα– την απόλυση τη φχαριστήθηκα γιατί η δουλειά που έκανα μου καθόταν στο λαιμό. Οι δουλειές που σε κάνουν να νιώθεις δυσάρεστα είναι αυτές που δεν έχουν χώρο για σένα. Είσαι πρώτος στη λίστα για τις περικοπές αν είσαι ο πιο βαριεστημένος του γραφείου. Η βαρεμάρα δεν κρύβεται, ούτε η λούφα. Όταν σε απολύσουν, βγες έξω και μύρισε το καθαρό αεράκι. Δες πώς είναι ο ήλιος το απόγευμα, την ώρα που κανονικά ήσουν κλεισμένος στο γραφείο. Πήγαινε για μπάνιο, σερφ ή για πικ νικ την πρώτη μέρα της ελευθερίας σου και μούντζωσε προς τη μεριά της παλιάς σου δουλειάς, τώρα που είσαι επιτέλους ελεύθερος ωραρίου.
Κανονας 10ος
Την ώρα που σου ανακοινώνουν την απόλυσή σου, γίνε όσο κωλόπαιδο θες. Μην κάτσεις να ακούσεις τις μπούρδες που σου λέει ο καθένας για να νιώσει ο ίδιος καλύτερα, όπως: «Στο μέλλον, αν έχουμε κάποιο κενό, θα επικοινωνήσουμε» και «Χάρηκα πολύ που συνεργαστήκαμε». Βρίσε, φτύσε, βγάλε το άχτι σου για το κακό που σου προκαλούν. Σκέψου ότι, αν όλοι κάνουμε την απόλυση δυσάρεστη, απρόβλεπτη και τρομακτική, ίσως δυσκολέψουμε τη διαδικασία. Και οπωσδήποτε μην κάνεις καμία διευκόλυνση στον εργοδότη που σε διώχνει. Μη δεχτείς σε δόσεις την αποζημίωσή σου, μη ζητήσεις συγγνώμη, βγες από πάνω και, βεβαίως, μην πεις ποτέ «Θα έρχομαι να πίνουμε πότεπότε κάνα καφεδάκι». Γιατί, αν το πεις, έχουν δίκιο που σ’ έδιωξαν.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Nitro που κυκλοφορεί

Η Αθηναΐς τα είπε στο Γιάννη Χατζηγεωργίου

Το σκίτσο είναι του Γιώργου Παντούλα
tsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου