Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Μεθύσι: αντιμετώπιση για την επόμενη μέρα

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQa5OlmFOxG7sM5tDvRHR_dm5LvTEoD88GNnculyaJvktlzCIE3  Είπες και εσύ ένα βράδυ να το ρίξεις έξω… Να διασκεδάσεις μέχρι τελικής πτώσεως...
Να πιεις ένα ποτηράκι – ή μήπως ήταν δύο, τρία, τέσσερα;- παραπάνω… Γιατί πρέπει πάντα το λάφυρο μίας νύχτας ξέφρενης, ποτισμένης με άφθονο αλκοόλ, να είναι τόσο βασανιστικό;... Ένα φριχτό ξύπνημα το επόμενο πρωί, με το κεφάλι σου να δέχεται ένα συνεχές και ανελέητο σφυροκόπημα και το στομάχι σου να ανακατεύεται λες και ταξιδεύεις με ανεμοδαρμένο ψαροκάικο σε φουρτουνιασμένη θάλασσα; Μην παιδεύεσαι να το περιγράψεις… Δύο λέξεις αρκούν: έχεις hangover.

Γιατί το παθαίνεις


Για να αντιμετωπίσεις κάτι, καλό είναι να ξέρεις με τι έχεις να κάνεις. Σχετικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το hangover σχετίζεται με το μεταβολισμό του αλκοόλ από το σώμα. Παράγοντες όπως η ηλικία, η καλή λειτουργία του ήπατος και η ικανότητα των ενζύμων, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τους ρυθμούς με τους οποίους ο οργανισμός μεταβολίζει το αλκοόλ. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι η αφυδάτωση που υφίσταται ο οργανισμός εξαιτίας της διουρητικής δράσης του αλκοόλ.Επιπλέον κάποιο ρόλο φέρεται να παίζει και η ψυχοσωματική μας κατάσταση κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ, η οποία μπορεί να επιτείνει τη δράση του οινοπνεύματος ή να μας κάνει πιο ευάλωτους στο hangover, αλλά και η νικοτίνη, που επιδεινώνει την κατάσταση.Τέλος λόγος έχει γίνει και για γενετική προδιάθεση, καθώς υπάρχουν άτομα για τα οποία μία ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ μπορεί να σταθεί ικανή να προκαλέσει hangover.


Πρώτα το στομάχι, μετά το ποτήρι


Άδειο στομάχι και γεμάτο ποτήρι δεν πάνε μαζί. Αυτός είναι ένας κανόνας που οφείλεις να θυμάσαι αν θες να εξουδετερώσεις ή έστω να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες του hangover. Ένα γεμάτο στομάχι μπορεί να αναχαιτίσει την απορρόφηση του αλκοόλ και να σε γλυτώσει από τα παρατράγουδα της μέθης. Όταν λοιπόν η βραδιά προμηνύεται… μεγάλη, φρόντισε να εφοδιάσεις τον οργανισμό σου με μία επαρκή ποσότητα τροφής, για να τον προετοιμάσεις για τη συνέχεια. Μη διστάσεις να καταναλώσεις ακόμη και λιπαρές τροφές που συνήθως αποφεύγεις καθώς συνίστανται στην περίπτωση της πρόληψης του hangover. Αυτή τη φορά έχεις το τέλειο άλλοθι για να απολαύσεις εκείνο το διπλό burger που πάντα ονειρεύεσαι, αλλά σε… «τρώνε» οι τύψεις πριν το φας εσύ. Εναλλακτικά, μπορείς να εντάξεις στο μενού ένα ποτήρι γάλα, καθώς αποδεικνύεται σωτήριο. Τάραξε… τα νεράΌσο πιο πολλά υγρά – και κυρίως νερό, καταναλώσεις πριν, τόσο πιο ευγνώμον θα νιώθεις μετά. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στην πρόληψη του hangover. Πριν φύγεις λοιπόν από το σπίτι, κατανάλωσε άφθονο νερό και μη ξεχνάς να κάνεις το ίδιο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, παράλληλα με το ποτό σου. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, το αλκοόλ έχει ισχυρή διουρητική δράση και για να προληφθεί η αφυδάτωση του οργανισμού είναι σημαντικό αναπληρώνονται τα χαμένα υγρά. Τι… πίνεις;Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπάρχει ένας ακόμη βασικός κανόνας: δώσε προσοχή στο τι πίνεις. Υπάρχουν ποτά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τα οποία δικαίως θεωρούνται πιο επικίνδυνα και άλλα που παρά τη φαινομενική τους αθωότητα, τα φανταχτερά τους χρώματα και τα ζαχαρωμένα τους ποτήρια, μπορεί να αποδειχθούν ύπουλα και να σε «χτυπήσουν» άσχημα ενώ δεν το περιμένεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των πρώτων αποτελούν το ουίσκι, η τεκίλα και το μπέρμπον, ενώ των δεύτερων τα γλυκά λικέρ και τα κοκτέιλ. Άλλος σημαντικός κανόνας είναι να μην μπερδέψεις αυτά που πίνεις. Τέλειωσε τη νύχτα με το ποτό που την ξεκίνησες, δίχως πειραματισμούς και αναμίξεις. Κάποιες φορές ένας κακός συνδυασμός ποτών μπορεί να αποβεί μοιραίος, ακόμη και αν η συνολική ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώθηκε δεν ήταν μεγάλη. Και φυσικά… προσοχή στα σφηνάκια. Μικρά αλλά θαυματουργά, τα σφηνάκια μπορούν να σε βγάλουν knock out πριν καλά – καλά το αντιληφθείς, όσο… «γερό ποτήρι» και αν είσαι. Αν δε μπορείς να τα αποφύγεις, τουλάχιστον φρόντισε η βάση τους να είναι κοινή με το ποτό που καταναλώνεις, η ακόμη καλύτερα ατόφιο το ποτό που πίνεις. Τέλος μια καλή και αποτελεσματική συμβουλή είναι να πίνεις με… χρονοδιάγραμμα. Ένα ποτό την ώρα είναι το ιδανικό, καθώς τόσος περίπου είναι ο χρόνος που χρειάζεται το ήπαρ για να διασπάσει το αλκοόλ. Στο ενδιάμεσο μη ξεχνάς το ευεργετικό νερό, σε αφθονία. Και φυσικά όταν με το καλό επιστρέψεις στο σπίτι, πριν βουτήξεις στο κρεβάτι, κάνε μια τελευταία βουτιά στο ψυγείο, πίνοντας μέχρι την τελευταία σταγόνα κρύο νερό, χυμό και ό,τι άλλο σε υγρό σου βρίσκεται. Προς Θεού, μη αλκοολούχο!


Το «δύσκολο» ξύπνημα


Άνθρωπος είσαι και εσύ… υπέκυψες. Δεν το πρόλαβες το κακό. Ξύπνησες με εκείνη τη βασανιστική αίσθηση ότι σε περιμένει μια μάλλον δύσκολη ημέρα, καθώς το hangover έκανε αισθητή την παρουσία του με το που άνοιξες τα μάτια σου… Τώρα τι γίνεται; Η αλήθεια είναι ότι θεραπεία δεν υπάρχει. Ωστόσο μην απελπίζεσαι. Υπάρχουν μερικά χρήσιμα tips, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικά και να βοηθήσουν αισθητά στην αντιμετώπιση των μισητών συμπτωμάτων. And the hangover is overΚατανάλωσε αφειδώς φρέσκους χυμούς φρούτων ή λαχανικών, καθώς το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η ενυδάτωση αλλά και η θωράκιση του οργανισμού με βιταμίνες. Απόφυγε τον καφέ, καθώς οι διουρητικές του ιδιότητες μάλλον θα επιδεινώσουν την κατάσταση του ήδη αφυδατωμένου οργανισμού σου. Για να περάσει η ναυτία, προτίμησε να φας κάτι ελαφρύ. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί με μέλι, φρούτα όπως η μπανάνα και το μήλο, θεωρούνται ιδανικές επιλογές. Τέλος τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα και τα παυσίπονα, κρίνονται αναγκαία για την αντιμετώπιση του hangover.


Βγες έξω


Μπορεί μετά από μια ολονύχτια κραιπάλη, ποτισμένη με άφθονο αλκοόλ, να αισθάνεσαι αδύνατον να αποχωριστείς το κρεβάτι σου. Παρόλα αυτά είναι εξακριβωμένο πως ένας περίπατος στον καθαρό αέρα θα σου κάνει καλό, μια και το οξυγόνο θα τονώσει την εγκεφαλική σου λειτουργία. Όσο λοιπόν και αν σου φαντάζει ακατόρθωτο, προσπάθησε να αποχωριστείς το κρεβάτι και να κινηθείς, κάνοντας κατά προτίμηση μία βόλτα στη φύση.Βούτηξε στη μπανιέραΈντονη δίψα, ναυτία, ξηροστομία, πονοκέφαλος, υπερευαισθησία στο φως και στο θόρυβο, υπνηλία, ζάλη, λήθαργος. Αν μόλις ξύπνησες μετά από «άγριο» ξενύχτι και σε διακατέχουν τα παραπάνω συμπτώματα τότε είσαι και εσύ ένα από χιλιάδες άτομα που έχουν πέσει τουλάχιστον μία φορά θύματα του hangover. Μια βουτιά στην μπανιέρα, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για να αποβάλλεις τις τοξίνες.

myouzo.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου